M4A container problems with Nokia

Discuss about generic usage of MediaCoder.

Moderator: HuggiL

Post Reply
Shadwell
Amateur
Amateur
Posts: 11
Joined: Mon Jul 10, 2006 11:36 pm

M4A container problems with Nokia

Post by Shadwell » Sat Jul 22, 2006 12:09 am

When encoding music for AAC+ format, using MP4 container box, it cannot be used with my Nokia phone. The M4A files are reported as corrupt. But the very same files, transcoded using iTunes, works flawlessly.

I checked out the headers of the converted files, and they do differ a bit

In the CT AAC+ encoded file the first ASCII in the header is
*** ftypmp42 *** isommp423gp5

00 00 00 1C 66 74 79 70 6D 70 34 32 00 00 00 01 69 73 6F 6D 6D 70 34 32 33 67 70 35

In the iTunes M4A file (AAC as well) the first ASCII in the header is
*** ftypM4A ****M4A mp42isom

00 00 00 20 66 74 79 70 4D 34 41 20 00 00 00 00 4D 34 41 20 6D 70 34 32 69 73 6F 6D 00


What is the difference? Im puzzled, because my Nokia phone cannot play back the MediaCoder M4A file, but the iTunes M4A file works fine. And it plays back AAC files fine, however, encoded with MediaCoder too. Seems to be the container MP4 that gives grief. Problem is, iTunes encoder isn't very flexible so Id rather use MediaCoder.

Can anyone give some tips?

Imma

stanley
Site Admin
Site Admin
Posts: 4131
Joined: Mon May 15, 2006 7:43 pm
Location: Sydney

Post by stanley » Sat Jul 22, 2006 12:55 am

Try switching audio encoder to Nero AAC to see if it works.

Shadwell
Amateur
Amateur
Posts: 11
Joined: Mon Jul 10, 2006 11:36 pm

Post by Shadwell » Sat Jul 22, 2006 10:20 pm

Yes, I have experimented with a few encoders. So far the Nero AAC works best. Thanks. Alas it does not support ACC+ features like Parametric stereo, but frankly that doesn't matter as much as being able to use the M4A format.

stanley
Site Admin
Site Admin
Posts: 4131
Joined: Mon May 15, 2006 7:43 pm
Location: Sydney

Post by stanley » Sun Jul 23, 2006 12:10 am

Nero encoder does support HE-AAC + parametric stereo. You need to set quality to low enough to enable parametric stereo (below 20I think, PS only fits for low bitrate). You can inspect the result file with Foobar and will see parametric stereo enabled.

Post Reply