Beta testing for MediaCoder H.265 encoding

This area is for more experienced users, discussing about more complicated issues.

Moderator: HuggiL

stanley
Site Admin
Site Admin
Posts: 4078
Joined: Mon May 15, 2006 7:43 pm
Location: Sydney

Beta testing for MediaCoder H.265 encoding

Postby stanley » Wed Feb 12, 2014 1:49 am

MediaCoder H.265 encoding is open for beta testing. For users who want to involve in the beta testing, please download this update package (both x86 and x64) and apply on the installation of latest MediaCoder 0.8.28.
x265 is used for H.265/HEVC encoding. Currently only MP4 container with H.265. 2-pass and 3-pass mode are not supported yet. Be aware the encoding speed of H.265 is very slow. Make sure you have a powerful enough CPU. The good thing is the saving on bitrate is about 50% over H.264. Please don't hesiste to leave you feedbacks.

(!empty($user->lang['IMAGE'])) ? $user->lang['IMAGE'] : ucwords(strtolower(str_replace('_', ' ', 'IMAGE')))
When things work together, things work.
Olda
Beginner
Beginner
Posts: 6
Joined: Sun Nov 17, 2013 4:34 pm

Re: Beta testing for MediaCoder H.265 encoding

Postby Olda » Fri Feb 14, 2014 12:46 pm

[MC5595|Win 8,1|AMD FX-6300]
Thanks! Yes it works fine without problem. Only the speed is very very slow 0,33x only :roll: .
My graphic card use OpenCL 1.2 AMD-APP (1348.5) FULL_PROFILE . Will add support for it ?
stanley
Site Admin
Site Admin
Posts: 4078
Joined: Mon May 15, 2006 7:43 pm
Location: Sydney

Re: Beta testing for MediaCoder H.265 encoding

Postby stanley » Mon Feb 17, 2014 4:41 am

Whether OpenCL acceleration will be supported totally counts on x265. ;-)
When things work together, things work.
peterOS
Beginner
Beginner
Posts: 1
Joined: Tue Feb 18, 2014 10:48 am

Re: Beta testing for MediaCoder H.265 encoding

Postby peterOS » Tue Feb 18, 2014 10:51 am

Hi there! I'd like to try x265 encoding. Is it available in the Premium version only?
diablosfiji
Beginner
Beginner
Posts: 2
Joined: Fri Oct 05, 2012 5:15 pm

Re: Beta testing for MediaCoder H.265 encoding

Postby diablosfiji » Wed Feb 19, 2014 2:30 pm

Still get errors when encoding using Tune setting Zero Latency.
flagpole
Modest
Modest
Posts: 225
Joined: Tue Jan 26, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Beta testing for MediaCoder H.265 encoding

Postby flagpole » Mon Feb 24, 2014 10:29 pm

i seemed to encode in to mkv without problems.

i was a bit disappointed with the results. i encoded an HD episode of archer down to SD at a very low bitrate of 300kbps.

the results were better than my standard h264 profile but it took 12x longer.

so i thought lets give h264 a chance and changed it to triple pass 'very slow' preset. it was still about 3x faster than h265 but the video was a lot lot better.

i have confidence in h265 but i guess x265 is not there yet.

ETA
x265 seems to round height to nearest mod 8.
my quant puzzles http://puzzles.nigelcoldwell.co.uk go look :)
Robbi373
Beginner
Beginner
Posts: 5
Joined: Thu Aug 08, 2013 1:50 am

Re: Beta testing for MediaCoder H.265 encoding

Postby Robbi373 » Tue Mar 04, 2014 4:52 am

My Speed was around 0.30x, but i've used the "medium" Preset for a High Quality 720p video, 2500kb/s bitrate.
A thing I've mentioned not working:
If you pause the encoding process, the process will go on after the pause, but the video won't save properly.
It will be black, but it'll be the same length (as source) if you encode the audio stream too. (the video-file will be just as big as the audio stream.)
Maybe it's because of SVE, but I don't think so.

I've used a ingame videocapture of AC4, and from 49GB (55min.), it got down to 0,99GB with really good quality. :mrgreen:
Don't blame my English please, I'm german :D
lahercoll
Amateur
Amateur
Posts: 19
Joined: Mon Aug 12, 2013 8:47 pm

Re: Beta testing for MediaCoder H.265 encoding

Postby lahercoll » Thu Mar 13, 2014 1:23 pm

What kind of settings are you using for h265 encoding ?
I always get error message..
I'm using average bitrate/variable bitrate
format H265
encoder x265
source ffmpeg
container MP4/MKV

what's wrong ?

MediaCoder 8.29.5600
User avatar
HuggiL
Modest
Modest
Posts: 233
Joined: Tue Oct 18, 2011 3:44 am
Location: Perth, Australia

Re: Beta testing for MediaCoder H.265 encoding

Postby HuggiL » Thu Mar 13, 2014 6:04 pm

What error message specifically? Because telling us that would really help in determining where it's having issues.
In theory, theory and practice are the same. In practice, they are not.

Tips & Guides: http://forum.mediacoderhq.com/viewtopic.php?f=17&t=8061
Older versions: http://www.videohelp.com/tools/MediaCoder/old-versions#download
lahercoll
Amateur
Amateur
Posts: 19
Joined: Mon Aug 12, 2013 8:47 pm

Re: Beta testing for MediaCoder H.265 encoding

Postby lahercoll » Thu Mar 13, 2014 11:57 pm

usually Error 014

014

Description: A video encoder error is encountered
Possible causes:
Video encoder cannot be started as expected
Video encoder is absent

Return to “Advanced Discussions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests