Quicksync support - Fix for reference frames past 3?

Discussing about advanced video encoding techniques including GPU encoding, distributive encoding and segmental encoding. Topics are not limited to MediaCoder.
Post Reply
Valagard
Amateur
Amateur
Posts: 14
Joined: Mon Mar 17, 2014 9:30 am

Quicksync support - Fix for reference frames past 3?

Post by Valagard » Tue Nov 11, 2014 4:15 pm

Right now if you set LA BRC to 100 for best quality, you can only set reference frames to a max of 3, any more and it causes a crash of the quick sync encoder

Is there a fix coming for this issue that's persisted for months and months?

stanley
Site Admin
Site Admin
Posts: 4109
Joined: Mon May 15, 2006 7:43 pm
Location: Sydney

Re: Quicksync support - Fix for reference frames past 3?

Post by stanley » Tue Nov 11, 2014 4:48 pm

Looks like a limitation/bug of the encoder itself.
When things work together, things work.

Valagard
Amateur
Amateur
Posts: 14
Joined: Mon Mar 17, 2014 9:30 am

Re: Quicksync support - Fix for reference frames past 3?

Post by Valagard » Tue Nov 11, 2014 5:05 pm

Actually give me JUST a minute, I think I got it working, all because I no longer have an AMD video card.

I just stuck in my new GTX 980 last week and am doing a test encode right now with quicksync and its working 100% ATM with 8 Ref frames

It could be because of the GTX 980 OR it could be because OpenCL is turned off, I turned off ALL openCL in mediacoder to speed up standard encodes but I think this was the underlying issue!

*edit* confirmed, having OpenCL on is what was causing the issue, with OpenCL turned off, Quicksync can do 8 ref frames 100 LA BRC encodes

stanley
Site Admin
Site Admin
Posts: 4109
Joined: Mon May 15, 2006 7:43 pm
Location: Sydney

Re: Quicksync support - Fix for reference frames past 3?

Post by stanley » Wed Nov 12, 2014 11:40 am

That's very good finding!
When things work together, things work.

baker991
Beginner
Beginner
Posts: 1
Joined: Fri Jan 02, 2015 4:37 am

Re: Quicksync support - Fix for reference frames past 3?

Post by baker991 » Fri Jan 02, 2015 4:49 am

I have a Vaio laptop with Intel HD 4000 integrated graphics, acceleration works but LA BRC refuses to work, am I missing where to turn off OpenCL? I can only find one place to turn it off and that's in x264 settings. Could it be my integrated graphics just doesn't support it?

Post Reply