to low CPU and GPU utilization !!!

Discussing about advanced video encoding techniques including GPU encoding, distributive encoding and segmental encoding. Topics are not limited to MediaCoder.
Post Reply
neumeier
Beginner
Beginner
Posts: 3
Joined: Sun Dec 02, 2012 4:54 am

to low CPU and GPU utilization !!!

Post by neumeier » Sun Dec 02, 2012 5:55 am

to low CPU and GPU utilization !?!

I use a 3.6 GHz processor with 2 cores and 6 MB L2 cache.
In addition, I take a CUDA GTX 560 Ti

It's relatively fast, a 1280x720 DivX video into an H.264 video with 720x405 and 1500 Kbps transform (about 8x), but ...

CPU and the GPU max. utilization of 50%, often much further below. The two CPU cores operate in parallel and each not more than 50%. The GPU of the graphics card is not working even with 40% utilization.

The hardware could nearly double to bring power, but not used. Lizard is that?

Without GPU support all 5 times more slowly and the CPU operates at most. CUDA is so water effectively, but it could do much more. The software uses but not all capacities.

Anyone know anything?

TOFF
Amateur
Amateur
Posts: 11
Joined: Wed Apr 22, 2009 4:19 am

Re: to low CPU and GPU utilization !!!

Post by TOFF » Fri Jan 04, 2013 4:38 am

i have the same problem with versions 0.8.18.5343 and when use cuda in 1080p or 720p i have the same performance and it's limitited to 90 fps with 20% CPU and GPU.....

i have a i7 2700k and 680GTX

stanley
Site Admin
Site Admin
Posts: 4130
Joined: Mon May 15, 2006 7:43 pm
Location: Sydney

Re: to low CPU and GPU utilization !!!

Post by stanley » Mon Jan 07, 2013 8:33 pm

Did you change the offload option from partial to full?
When things work together, things work.

TOFF
Amateur
Amateur
Posts: 11
Joined: Wed Apr 22, 2009 4:19 am

Re: to low CPU and GPU utilization !!!

Post by TOFF » Fri Jan 25, 2013 7:27 am

i sorry for the delay

I make different test with offload partial and full and i have this result

original file
org.jpg
my parameter
vid.jpg
and the result and cpu charge
final.jpg
you see the different b-frames i select 3 in video parameter but i have only 2 in output....

And the charge CPU it's strange hevy use off CPU and middle of GPU....
I have already with oldversion a best ratio of FPS (200)....

Gordan
Beginner
Beginner
Posts: 1
Joined: Tue Jan 29, 2013 3:16 am

Re: to low CPU and GPU utilization !!!

Post by Gordan » Tue Jan 29, 2013 3:38 am

I have also performance problems. With the latest version 0.8.18.5358 speed with CUDA is about 8x. With v0.8.15.5290 and the same settings speed is about 11x. Offload set to full in 0.8.18.5358 doesn't seem to have any effect.

sharkbite
Amateur
Amateur
Posts: 37
Joined: Fri Feb 25, 2011 1:39 pm

Re: to low CPU and GPU utilization !!!

Post by sharkbite » Wed Feb 13, 2013 10:18 am

Yup -

i have a phenom 1090 + GTS250 and can't get mediacoder to utilise more than 50% of each....no matter what settings i try :-(

I wonder if it has something to to with the nvidia CUDA code, since other conversion s/w suffers from the same thing?

i get around it by having 2 instances of any encodes running - effecttively doubling the throughput - but obviously this
is only useful if i have at least 2 files to encode....

would much rather have a quicker single file conversion...

P.S. first raised this in october 2011....
viewtopic.php?f=25&t=11096

P.S.S parallel encodes appear to be disabled in the latest build?

expertz
Beginner
Beginner
Posts: 1
Joined: Wed Feb 27, 2013 10:59 pm

Re: to low CPU and GPU utilization !!!

Post by expertz » Wed Feb 27, 2013 11:01 pm

If I start a topsite, does it use a lot of cpu? I don't want to webhost closing me down because of cpu usage, and it happened to me once already.

I was thinking about the buttons that will be placed on very high traffic sites, I forgot, is it possible to lets say have a button change address from a different webhost anytime without having the topsite user change the links to the buttons?

Post Reply