All my hardware encodes playback jerky:

Discuss about generic usage of MediaCoder.

Moderator: HuggiL

Post Reply
flagpole
Modest
Modest
Posts: 234
Joined: Tue Jan 26, 2010 10:12 pm
Contact:

All my hardware encodes playback jerky:

Post by flagpole » Fri Oct 12, 2018 7:36 pm

Not in vlc but on my standalone player.

Basically my standalone player needs black bars adding to it so i do a quick NVENC, bump up the bitrate and transfer to to my hardware player. But recently (i've changed nothing,) it's been playing back jerky. and i think its to do with the frame rate.

So i've encoded the first minute with x264 and again with NVENC, no other settings are changed.

NVENC:
Video
ID : 1
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : Main@L3
Format settings : 2 Ref Frames
Format settings, CABAC : No
Format settings, RefFrames : 2 frames
Codec ID : V_MPEG4/ISO/AVC
Duration : 59 s 977 ms
Bit rate : 3 407 kb/s
Width : 720 pixels
Height : 404 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate mode : Constant
Frame rate : 23.976 FPS
Original frame rate :23.000 FPS
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 8 bits
Scan type : Progressive
Bits/(Pixel*Frame) : 0.488
Stream size : 24.4 MiB (97%)
Default : Yes
Forced : No


X264:
Video
ID : 1
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : High@L4.1
Format settings : CABAC / 4 Ref Frames
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, RefFrames : 4 frames
Codec ID : V_MPEG4/ISO/AVC
Duration : 59 s 977 ms
Bit rate : 962 kb/s
Width : 720 pixels
Height : 404 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate mode : Constant
Frame rate : 23.976 (23976/1000) FPS
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 8 bits
Scan type : Progressive
Bits/(Pixel*Frame) : 0.138
Stream size : 6.88 MiB (91%)
Writing library : x264 core 157 r2935 545de2f
Encoding settings : opencl=1 / cabac=1 / ref=3 / deblock=1:0:0 / analyse=0x3:0x113 / me=hex / subme=7 / psy=1 / psy_rd=1.00:0.00 / mixed_ref=1 / me_range=16 / chroma_me=1 / trellis=1 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / fast_pskip=1 / chroma_qp_offset=-2 / threads=7 / lookahead_threads=1 / sliced_threads=0 / nr=0 / decimate=1 / interlaced=0 / bluray_compat=0 / constrained_intra=0 / bframes=3 / b_pyramid=2 / b_adapt=1 / b_bias=0 / direct=1 / weightb=1 / open_gop=0 / weightp=2 / keyint=250 / keyint_min=25 / scenecut=40 / intra_refresh=0 / rc_lookahead=40 / rc=crf / mbtree=1 / crf=19.0 / qcomp=0.60 / qpmin=0 / qpmax=69 / qpstep=4 / ip_ratio=1.40 / aq=1:1.00
Default : Yes
Forced : No



I don't know where this is coming from, i can't remove it with the header eiditor in MKVToolNix. It's completely changed my work flow.
my quant puzzles http://puzzles.nigelcoldwell.co.uk go look :)

dcol
Beginner
Beginner
Posts: 3
Joined: Mon Jul 30, 2018 3:06 am

Re: All my hardware encodes playback jerky:

Post by dcol » Fri Nov 02, 2018 8:48 am

I can't use NVENC since the last few updates, also get jerky video. Now I even get the jerky video using QuickSync. What happened. MediaCoder use to be my goto for encoding. Now I went back to Handbrake. Does a good job, just a lot slower.

Half the time MC doesn't even start up.

stanley
Site Admin
Site Admin
Posts: 4109
Joined: Mon May 15, 2006 7:43 pm
Location: Sydney

Re: All my hardware encodes playback jerky:

Post by stanley » Mon Nov 05, 2018 10:56 pm

Which revisions before and after?
When things work together, things work.

flagpole
Modest
Modest
Posts: 234
Joined: Tue Jan 26, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: All my hardware encodes playback jerky:

Post by flagpole » Mon Nov 12, 2018 3:36 am

I don't know. Tomorrow i shall try installing some old versions and see.
my quant puzzles http://puzzles.nigelcoldwell.co.uk go look :)

Post Reply