Build 5135 Some AC-3 works, some not work

Discussion about AudioCoder
ysbinns
Amateur
Amateur
Posts: 68
Joined: Mon Apr 11, 2011 3:48 am
Location: Michigan

Build 5135 Some AC-3 works, some not work

Postby ysbinns » Tue Apr 19, 2011 4:53 pm

I ran across several MKV files with AC-3 6ch low volume audio that would not transcode into LC-AAC 2ch using Nero Encoder. Here is the MediaInfo on the files that do and do not work:

Work:

Audio
ID : 2
Format : AC-3
Format/Info : Audio Coding 3
Mode extension : CM (complete main)
Codec ID : A_AC3
Duration : 2h 1mn
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 384 Kbps
Channel(s) : 6 channels
Channel positions : Front: L C R, Side: L R, LFE
Sampling rate : 48.0 KHz
Bit depth : 16 bits
Compression mode : Lossy
Stream size : 335 MiB (21%)


Not Work:

Audio
ID : 2
Format : AC-3
Format/Info : Audio Coding 3
Mode extension : CM (complete main)
Codec ID : A_AC3
Duration : 2h 12mn
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 640 Kbps
Channel(s) : 6 channels
Channel positions : Front: L C R, Side: L R, LFE
Sampling rate : 48.0 KHz
mixer
Expert
Expert
Posts: 3004
Joined: Tue Jul 11, 2006 4:20 pm
Location: Portland, Oregon USA

Re: Build 5135 Some AC-3 works, some not work

Postby mixer » Wed Apr 20, 2011 1:39 am

Are you using the audio edition or the full edition of MediaCoder ?
ysbinns
Amateur
Amateur
Posts: 68
Joined: Mon Apr 11, 2011 3:48 am
Location: Michigan

Re: Build 5135 Some AC-3 works, some not work

Postby ysbinns » Wed Apr 20, 2011 2:32 am

I'm using the new Audio Encoder 2011 build 5135. Is this the forum that I should use for bug reports?
ysbinns
Amateur
Amateur
Posts: 68
Joined: Mon Apr 11, 2011 3:48 am
Location: Michigan

Re: Build 5135 Some AC-3 works, some not work

Postby ysbinns » Thu Apr 21, 2011 7:21 am

Additional info. I have experimented with many AC-3 6ch MKV files. All files with 640kbps bitrates fail. All other files, 448kbps bitrates or less, work.
mixer
Expert
Expert
Posts: 3004
Joined: Tue Jul 11, 2006 4:20 pm
Location: Portland, Oregon USA

Re: Build 5135 Some AC-3 works, some not work

Postby mixer » Thu Apr 21, 2011 12:02 pm

Just making sure. Hopefully someone will respond. If not, try the full version and post there.
ysbinns
Amateur
Amateur
Posts: 68
Joined: Mon Apr 11, 2011 3:48 am
Location: Michigan

Re: Build 5135 Some AC-3 works, some not work

Postby ysbinns » Sun Apr 24, 2011 3:19 am

I've already tried the full version 5130, 5135 and 5136. None of them work !!!! The last version that worked for how I use it was 4740. I've been doing a lot of experimentation to try to understand why things don't work with the full version. I've come to the conclusion that something is wrong with the Copy Video function. If you choose that then all the audio functions like Copy Audio, transcode the audio, audio gain, they don't work. If I do not enable the video then many things with audio start working. I've posted several bug reports but got no response.

With the new AudioCoder 5135 using the files with AC-3 6ch that don't work, I discovered that if I remove the video content using Mkvmerge GUI and use the new audio only file then these files work fine. I have found over 2 dozen of my files that did not work in AudioCoder but worked fine after I removed the video.

To me this sounds like a definte problem with the video component interferring with the supposed functions of MediaCoder and AudioCoder. And this problem has persisted for a long time. So for my needs I have developed a method where I create separate video and audio files with Mkvmerge Gui, transcode each file as needed using MediaCoder 4740 and AudioCoder 5135, and then put them back together with MediaCoder 4740 (this putting them back together also doesn't work with MediaCoder 5135) to make a new mp4 file. This method has worked well for all my transcoding needs.

Maybe some day those development engineers will listen to users and get things fixed. But I'm not going to hold my breath !!!
stanley
Site Admin
Site Admin
Posts: 4097
Joined: Mon May 15, 2006 7:43 pm
Location: Sydney

Re: Build 5135 Some AC-3 works, some not work

Postby stanley » Fri Apr 29, 2011 11:16 am

In such case, you can try altering audio source.
When things work together, things work.

Return to “AudioCoder”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest